Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

PONIEDZIAŁEK  18.03.2024

Zupa krupnik jęczmienny ( Składniki: wywar na bazie następujących składników: woda,  porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, ,  kasza jęczmienna perłowa (27%), natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie))

Pulpecik  w sosie porowym (Składniki: filet kurcząt (85%) jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól),  sos (10%) (marchew, seler, pietruszka, por, masło śmietankowe, śmietana 30%,  mąka pszenna) , sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%), sól sodowo potasowa)

Kolorowa surówka z papryki (Składniki: papryka czerwona, żółta, zielona, natka pietruszki, , olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Soczek 100%

Alergeny:  1,3,7,9,10

WTOREK 19.03.2024

Zupa pomidorowa zabielana z ryżem (Składniki: wywar mięsno warzywny na bazie następujących składników: udziec z indyka, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, ryż biały, koncentrat pomidorowy(17%)(pasta pomidorowa, woda, sól),  śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Kotlet schabowy tradycyjny  (Składniki: schab (90%), jaja kurze , bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól),  olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%), sól sodowo potasowa)

Mizeria (Składniki: ogórek, szczypior, śmietana 18% tł.(6%) (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych)  przyprawy)

Herbata z cytryną i miodem (Składniki: herbata owocowa, cytryna, miód wielokwiatowy )

Mandarynka

Alergeny:  1,3,7,9,10

ŚRODA 20.03.2024

Zupa żurek zabielany z jajkiem, chleb (Składniki: wywar warzywny na bazie następujących składników: woda, marchew, pietruszka korzeń, cebula, natka pietruszki, koncentrat żurku (22%)( mąka żytnia razowa, woda, naturalny zakwas chlebowy, sól, cebula, czosnek, majeranek, przyprawy smakowe), jaja kurze, śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) natka pietruszki, chleb 5 ziaren (5%)(mąka żytnia(48%),mieszanka ziaren(16%)(ziarno słonecznika, pszenica łamana, siemię lniane, soja, sezam siemię lniane złote, proso),woda, mąka pszenna (4%), sól, drożdże, ekstrakt słodu jęczmiennego ( słód jęczmienny, woda, sacharoza)) mąka pszenna, por)

Kotlet mielony z pieca (Składniki: łopatka wieprzowa, udziec z indyka, ,jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól) czosnek, olej rzepakowy, kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek) ; pieprz czarny ; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%), sól sodowo potasowa)

Surówka krymska (Składniki: kapusta biała (30%),  kapusta pekińska (30%), por (10%) natka pietruszki, ogórek konserwowy, majonez(olej rzepakowy, żółtko jaja (6%), ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól,, sok z cytryny, przyprawy)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Jogurt 8 zbóż (Składniki: mleko, owoce 8,5% cukier, mleko zagęszczone odtłuszczone, białka mleka, zboża 2,5% (owies, jęczmień, ryż płatki z pszenicy i z żyta, proso, gryka, kasza z pszenicy orkisz), koncentrat z marchwi, aromat, żywe kultury bakterii

Alergeny:  1,3,7,9,10,11

CZWARTEK 21.03.2024

Zupa fasolowa na wywarze drobiowo warzywnym z ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda;  porcje rosołowe;  marchew;  pietruszka korzeń;  seler; cebula; fasola suszona ; kiełbasa wieprzowa (mięso wieprzowe z szynki 80%, woda, skrobia ziemniaczana, sól, stabilizator, hydrolizat białka słonecznikowego, ekstrakty przypraw, aromaty, ekstrakty drożdżowe, cukier, maltodektryna, przeciwutleniacze, jelito wieprzowe), boczek wędzony,  sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy(gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Makaron z serem, śmietaną (Składniki: makaron(40%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), ser twarogowy (30%)(mleko, kultury bakterii mlekowych) , śmietana 18% tł.(20%) (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), , cukier waniliowy (cukier, aromat), cukier,) brzoskwinia)

Frużelina jeżynowa (Składniki: jeżyna, cukier, mąka ziemniaczana, cytryna)

Kompot malinowy (Składniki: malina (98%) , woda, miód)

Banan

Alergeny:  1,3,6,7,9,

PIĄTEK  22.03.2024

Zupa szpinakowa zabielana z brązowym ryżem (Składniki: wywar na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, szpinak rozdrobniony(20%), ryż brązowy(10%), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Ryba z serem zapiekana w piecu (Składniki: ryba z serem (filety rybne ,mąka pszenna, sos( woda, ser 1,7%, skrobia, mleko, olej, pietruszka, sól, drożdze, przyprawy), olej rzepakowy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%), sól sodowo potasowa)

Chrupiąca surówka z imbirowym dressingiem (Składniki: kalarepa, marchewka, rzodkiewka, ogórek , mango, awokado, kolendra, koperek, dymka, , dressing : limonka , cytryna, cukier trzcinowy ,miód, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, ekstrakt kurkumy, aromat naturalny) imbir, czosnek, przyprawy)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Alergeny:  1, 3, 4, 7, 9, 10

 

PONIEDZIAŁEK  25.03.2024

Zupa buraczkowa na wywarze drobiowo warzywnym z ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, ziemniaki, cebula, natka pietruszki, buraki (28%), śmietana 18%/30% tł.(6%)(śmietanka, kultury bakterii mlekowych), natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Potrawka z indyka z warzywami (Składniki: filet z indyka (81%); marchew, seler, pietruszka, masło śmietankowe, mąka pszenna ,cebula,  por, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Kasza jęczmienna  (Składniki: kasza jęczmienna 100% )

Ogórek ze szczypiorkiem (Składniki: ogórek, zielona, natka pietruszki, szczypior,pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Herbata malinowo- pomarańczowa (Składniki: herbata czarna, maliny, pomarańcz, cytryna, limonka, goździki, imbir, miód)

Ciasteczka owsiane (Składniki: Produkty pochodzące z pełnoziarnistego owsa 60,6% (płatki owsiane, mąka owsiana), tłuszcz palmowy nieutwardzony, nierafinowany cukier trzcinowy, żurawina słodzona suszona 6,4% (żurawina, cukier trzcinowy, mąka ryżowa, olej słonecznikowy), syrop glukozowy 4%, serwatka w proszku (mleko), substancja spulchniająca: węglany sodu (soda oczyszczona); sól morska, ekstrakt słodu jęczmiennego, aromat.

Alergeny:  1,7,9,10

WTOREK 26.03.2024

Zupa brokułowa zabielana z ryżem (Składniki: wywar rosołowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, brokuł (28%); ryż (10%); śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych); natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Stek mielony z pieca (Składniki: łopatka wieprzowa (90%), jaja kurze, cebula (5%), bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), woda, olej rzepakowy,  sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki  (100%), sól)

Surówka z kalarepy , marchwi, jabłka  (Składniki: kalarepa (80%),  marchew, jabłko cebula, koperek, przyprawy)

Soczek 100%

Alergeny:  1,3,7,9,10

ŚRODA 27.03.2024

Zupa rosół z makaronem (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: kurczak zagrodowy, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, , makaron(28%)( mąka z pszenicy durum, woda, sól), natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Kurczak pieczony (Składniki: podudzie z kurczaka (99%), olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%), sól

Surówka wielowarzywna ( Składniki: kapusta pekińska, sałata lodowa, pomidor, ogórek ,papryka, rzodkiewka, por, cebula czerwona, czosnek,, śmietana 18% tł.(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) , sól sodowo potasowa)

Kisiel (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier, kisiel)

Praliny z czekolady( Składniki: cukier, tłuszcze roślinne, mleko w proszku, miazga kakaowa, pasta orzechowa (orzechy laskowe, orzeszki arachidowe)

Alergeny: 1,5,7,8,9,10

Alergeny zawarte w posiłkach i produktach zostały  podkreślone.

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

Alergen nr. 1

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.