Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

PONIEDZIAŁEK  29.05.2023

Zupa z zielonego groszku zabielana z zacierką (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, zacierka babuni (18%)(mąka pszenna, woda, jaja płynne 9%, przyprawa kurkuma), groszek zielony (17%), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych),  kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek) ; pieprz czarny ; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie))

Kotlet mielony z pieca (Składniki: łopatka wieprzowa(90%), ,jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól) czosnek, olej rzepakowy, przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%), sól sodowo potasowa)

Mizeria ze szczypiorkiem i śmietaną (Składniki: ogórek, szczypior, śmietana 18% tł.(śmietanka, kultury bakterii mlekowych) koperek, pieprz czarny, sól sodowo- potasowa)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Alergeny:  1,3,7,9,10

WTOREK 30.05.2023

Zupa z młodej kapusty zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników:  porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki,  kapusta młoda (28%) ziemniaki (10%), kasza manna,  natka pietruszki, kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek) ; pieprz czarny ; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie))

Potrawka z kurczaka w sosie słodko kwaśnym (Składniki: filet kurczaka(81%); marchew, papryka, ananas konserwowy (ananas plastry, woda, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), seler naciowy,  mąka pszenna, mąka ziemniaczana ,cebula, por, koncentrat pomidorowy (pomidory, sól) ,ketchup (przecier pomidorowy 66%, cukier, ocet, sól, aromaty naturalne) , cukinia, czosnek, cukier trzcinowy, cytryna, imbir, limonka, pomarańcz, przyprawy)

Ryż paraboled (Składniki: ryż paraboled (100%), sól)

Herbata z cytryną i miodem (Składniki: herbata owocowa, cytryna, miód wielokwiatowy )

Jabłko

Alergeny:  1, 7, 9, 10

ŚRODA 31.05.2023

Zupa krupnik jęczmienny (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, kasza jęczmienna perłowa (27%), natka pietruszki, kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek) ; pieprz czarny ; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)

Karkówka pieczona z warzywami (Składniki: karkówka wieprzowa (90%), mieszanka warzyw (10%)(marchew ,seler, pietruszka korzeń, olej rzepakowy, przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)

Surówka krymska (Składniki: kapusta biała (30%),  kapusta pekińska (30%), por (10%) natka pietruszki, ogórek konserwowy, majonez, sok z cytryny, przyprawy)

Soczek 100%

Alergeny: 1,7,9,10

CZWARTEK 01.06.2023

Zupa kaszubska z ziemniakmi (Składniki: wywar mięsno warzywny na bazie następujących składników:  żeberka wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, kapusta biała, fasola suszona,  cebula ,ziemniaki (22%), koncentrat pomidorowy , kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek) ; pieprz czarny ; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)

Naleśniki z serem i ze śmietaną (Składniki: naleśniki (90%)(mleko, ser twarogowy, mąka pszenna, jaja, cukier, olej rzepakowy), śmietana  18% tł.(10%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych)

Herbata owocowa (Składniki: herbata owocowa, cytryna, miód)

Alergeny:  1,3,7,9,10

PIĄTEK  02.06.2023

Zupa koperkowa zabielana z ryżem (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników:  porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, koperek  (28%) ryż biały(16%) śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek) ; pieprz czarny ; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie)

Burger z dorsza (Składniki: filet z dorsza (90%), jaja kurze ,marchew, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól) musztarda,  koperek , olej rzepakowy, cytryna, sezam, przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)

Mix sałat z pomidorami koktajlowymi (Składniki: sałata lodowa, rzymska, rudola, cykoria (74%), pomidor koktajlowy(20%),  jogurt grecki( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych),koper ogrodowy, czerwona cebulka, szczypior przyprawy)

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier)

Alergeny: 1,3,4,7,9,10,11

 

 

PONIEDZIAŁEK  05.06.2023

Zupa grochówka z ziemniakami (Składniki: wywar mięsno warzywny na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe , marchew, seler korzeń pietruszka korzeń, cebula, groch (22%), ziemniaki (12%), kiełbasa wieprzowa (mięso wieprzowe z szynki 80%, woda, skrobia ziemniaczana, sól, stabilizator, hydrolizat białka słonecznikowego, ekstrakty przypraw, aromaty, ekstrakty drożdżowe, cukier, maltodektryna, przeciwutleniacze, jelito wieprzowe), por, natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Makaron z serem, śmietaną (Składniki: makaron(40%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól), ser twarogowy (30%)(mleko, kultury bakterii mlekowych) , śmietana 18% tł.(20%) (śmietanka, kultury bakterii mlekowych), cukier waniliowy (cukier, aromat), cukier)

Herbata z cytryną i miodem (Składniki: herbata owocowa, cytryna, miód wielokwiatowy )

Banan

Alergeny:  1,7,9,10

WTOREK 06.06.2023

Zupa ryżanka na rosole (Składniki: wywar na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki)) , ryż biały(10%), natka pietruszki, przyprawy)

Kotlet z fileta kurczaka w panierce kukurydzianej z pieca (Składniki: filet kurcząt (85%), panierka (10%) (jaja kurze, mąka pszenna, bułka tarta (mąka pszenna , żytnia , woda, olej rzepakowy, cukier, drożdże, sól),  olej rzepakowy, przyprawy)

Frytki ziemniaczane (Składniki: frytki ziemniaczane (100%), sól)

Surówka z białej kapusty, marchwi z chrzanem (Składniki: kapusta biała (80%), marchew, jabłko, chrzan ( korzeń chrzanu(46%), woda, olej rzepakowy, ocet, cukier, sól, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, aromat cytryny,), majonez,(olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat) cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)) przyprawy )

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owoców (95%)(jabłko, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, agrest, porzeczka czarna w zmiennych proporcjach) woda, cukier)

 

Alergeny: 1,3,7,9,10

CZWARTEK 07.06.2023

Zupa kapuśniaczek na wywarze drobiowo-warzywnym z ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda; żeberka wieprzowe; marchew; pietruszka korzeń; seler; cebula; natka pietruszki;  kapusta kwaszona (kapusta, marchew, sól);  ziemniaki ; kasza manna;  natka pietruszki; sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasternak ; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Gulasz w sosie własnym z warzywami (Składniki: łopatka wieprzowa ,mieszanka warzyw (marchew, seler, pietruszka), mąka pszenna, por, olej rzepakowy,  czosnek, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasternak ; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Kasza bulgur z vermiceli (Składniki: woda, 70% bul gur z pszenicy durum, 30% makaron vermicelli z pszenicy durum , sól sodowo potasowa)

Sałata lodowa ze szczypiorkiem  i śmietaną (Składniki: sałata lodowa (80%), szczypior(10%) , śmietana 18% tł.(6%) (śmietanka, kultury bakterii mlekowych) koperek, pieprz czarny, sól sodowo- potasowa, pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek))

Herbata z cytryną i miodem (Składniki: herbata , cytryna, miód wielokwiatowy )

Alergeny: 1,7,9,10

 

Alergeny zawarte w posiłkach i produktach zostały  podkreślone.

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.

 

 

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

Alergen nr. 1

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.