Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

 

PONIEDZIAŁEK  11.12.2023

Zupa z fasolki szparagowej zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: skrzydło indycze, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, ziemniaki fasolka szparagowa żółta (28%) ziemniaki (10%); śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych); natka pietruszki, , sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Pulpecik  w sosie własnym (Składniki: łopatka wieprzowa (85%) jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól),  sos (10%) (marchew, seler, pietruszka, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna) , sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Kasza jęczmienna (Składniki: kasza jęczmnienna 100%)

Surówka z kalarepy ,marchwi, jabłka z jogurtem (Składniki: kalarepa ,  marchew, jabłko cebula, koperek, jogurt grecki( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych) )

Kompot wiśniowy (Składniki: wiśnia (98%) , woda, miód)

Chipsy Gruszkowe Grusie

Alergeny:  1,3,7,9,10

WTOREK 12.12.2023

Zupa gulaszowa z ziemniakami (Składniki: wywar na bazie następujących składników: szynka wieprzowa, karkówka, wołowina, ziemniaki, pieczarki, papryka czerwona, marchew, koncentrat pomidorowy(pasta pomidorowa, woda, sól), pomidory, czosnek, przyprawy, natka pietruszki) sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Naleśniki z serem śmietaną i brzoskwinią (Składniki: naleśniki (90%)(mleko, ser twarogowy, mąka pszenna, jaja, cukier, olej rzepakowy), śmietana  18% tł.(10%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych)

Herbata owocowa (Składniki: herbata owocowa, cytryna, miód, kardamon, cynamon, pomarańcza)

Klementynka

Alergeny:  1,3,7,9,10

ŚRODA 13.12.2023

Zupa rosół z makaronem (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: kurczak zagrodowy, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, , makaron(28%)( mąka z pszenicy durum, woda, sól), natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Kurczak pieczony (Składniki: ćwiartka kurczaka (99%), olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie))

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (98%), sól sodowo potasowa)

Surówka z kapusty pekińskiej, marchwi z kukurydzą (Składniki: kapusta pekińska (80%), marchew, kukurydza konserwowa , majonez,(olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat) cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy)) przyprawy )

Kompot porzeczkowy (Składniki: porzeczka czarna, woda, cukier)

Ciasteczka owsiane (Składniki: Produkty pochodzące z pełnoziarnistego owsa 60,6% (płatki owsiane, mąka owsiana), tłuszcz palmowy nieutwardzony, nierafinowany cukier trzcinowy, żurawina słodzona suszona 6,4% (żurawina, cukier trzcinowy, mąka ryżowa, olej słonecznikowy), syrop glukozowy 4%, serwatka w proszku (mleko), substancja spulchniająca: węglany sodu (soda oczyszczona); sól morska, ekstrakt słodu jęczmiennego, aromat.

Alergeny: 1,7,9,10

CZWARTEK 14.12.2023

Zupa buraczkowa na wywarze drobiowo warzywnym , chleb (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, buraki (28%), śmietana 18%/30% tł.(6%)(śmietanka, kultury bakterii mlekowych), natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)chleb 5 ziaren(5%)(mąka żytnia(48%),mieszanka ziaren(16%)(ziarno słonecznika, pszenica łamana, siemię lniane, soja, sezam siemię lniane złote, proso),woda, mąka pszenna (4%), sól, drożdże, ekstrakt słodu jęczmiennego ( słód jęczmienny, woda, sacharoza))

Kotlet a’la devolay z fileta z kurczaka (Składniki: filet kurcząt (85%), jaja kurze, ser mozarella , bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), masło śmietankowe , olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek) ; pieprz czarny ; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek))

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%), sól sodowo potasowa)

Sałata ze szczypiorkiem  i śmietaną (Składniki: sałata masłowa (80%), szczypior(10%) , śmietana 18% tł.(6%) (śmietanka, kultury bakterii mlekowych) koperek, pieprz czarny, sól sodowo- potasowa, pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek))

Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owoców (95%)(jabłko, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, agrest, porzeczka czarna w zmiennych proporcjach) woda, cukier)

Jogurt z gnanolą (Składniki: jogurt 65 % (mleko, śmietanka, mleko odtłuszczone zagęszczone, cukier, kultury bakterii jogurtowych), wsad malinowy 22 % (maliny 50 %, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca: pektyny; koncentrat czarnej marchwi; regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat), musli typ Granola 13 %: płatki owsiane, syrop (cukier, woda, sól, miód), płatki pszenne, olej rzepakowy, chrupki pszenne (mąka pszenna, słodowana mąka pszenna, dekstroza, olej rzepakowy, ekstrakt słodowy jęczmienny), wiórki kokosowe

Alergeny:  1,3,7,9,10

PIĄTEK  15.12.2023

Zupa ziemniaczana zabielana z zieleninką (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda, skrzydło indycze , marchew, seler, pietruszka korzeń, cebula, natka pietruszki, ziemniaki (22%), śmietana (6%), kasza manna, por, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie)

Makaron tagiatelle z łososiem, szpinakiem w sosie śmietanowo cytrynowym (Składniki: makaron(40%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), filet z łososia , koperek, cebula, czosnek,  śmietana 30%/ 18%,(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) , mąka pszenna, szpinak, cytryna, przyprawy)

Brokuł gotowany (Składniki: brokuł, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)

Soczek 100%

Alergeny:  1,4,7,9,10

Alergeny zawarte w posiłkach i produktach zostały  podkreślone.

Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

Alergen nr. 1

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.