Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach
16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12
tel./fax +48 87 565-02-05
e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu
PONIEDZIAŁEK 31.03.2025 |
Zupa pomidorowa zabielana z makaronem (Składniki: wywar mięsno warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, makaron (18%)(mąka pszenna), koncentrat pomidorowy(17%)(pasta pomidorowa, woda, sól), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Kotlet mielony z pieca (Składniki: łopatka wieprzowa(90%), ,jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól) czosnek, olej rzepakowy, kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek) ; pieprz czarny ; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek) Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%), sól sodowo potasowa) Surówka marchew z groszkiem (Składniki: mieszanka marchew z groszkiem (92%)(warzywa w zmiennych proporcjach: marchew, groszek zielony), masło 82 % tł. , mąka pszenna , sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek) Herbata z cytryną i miodem Mus owocowy Alergeny: 1,3,7,9,10,11
|
WTOREK 1.04.2025 |
Zupa ryżanka z zieleninką (Składniki: wywar warzywno drobiowy na bazie następujących składników: skrzydło indycze, marchew, pietruszka korzeń, seler, ryż biały, cebula, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Indyk pieczony w sosie własnym (Składniki: udziec z indyka (85%) , marchew, seler ,pietruszka cebula, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Kasza kuskus (Składniki: kasza kuskus perłowa 100% ) Sałata ze szczypiorkiem i śmietaną (Składniki: sałata masłowa (80%), szczypior(10%) , śmietana 18% tł.(6%) (śmietanka, kultury bakterii mlekowych) koperek, pieprz czarny, sól sodowo- potasowa, pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)) Kompot truskawkowy (Składniki: truskawka (98%) , woda, miód) Ryż na mleku
Alergeny: 1,7,9,10 |
ŚRODA 2.04.2025 |
Zupa jarzynowa z pulpecikami i ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników:, łopatka wieprzowa (85%) jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), kalafior , brokuł, fasolka szparagowa żółta, mini marchew, groszek zielony, ziemniaki, kapusta biała, koperek, przyprawy) Pierogi z jagodami i ze śmietaną (Składniki: mąka pszenna, błonnik, olej rzepakowy, sól, kurkuma, ser twarogowy półtłusty (85%), cukier, mąka ryżowa, aromat), śmietana 18% (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych);, cukier waniliowy) Herbata z cytryną i miodem (Składniki: herbata owocowa, cytryna, miód wielokwiatowy ) Banan Alergeny: 1,3,6,7,9, |
CZWARTEK 3.04.2025 |
Zupa z cukinii z makaronem (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki, cukinia, pomidor, makaron(18%)(mąka pszenna, woda, ), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych) przyprawy) Gulasz wołowy w sosie własnym (Składniki: udziec wołowy (90%), pieczarki, papryka, koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, masło, mąka pszenna, , sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Kluski śląskie (Składniki: ziemniaki (68%) , mąka ziemniaczana, mąka pszenna) Surówka z czerwonej kapusty, marchwi, jabłka (Składniki: kapusta czerwona (80%), marchew, jabłko, majonez, przyprawy) Soczek 100% Alergeny: 1,3,7,9,10 |
PIĄTEK 4.04.2025 |
Zupa bob czorba (Składniki : wywar rosołowy na bazie następujących składników: woda, porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, biała fasola, seler naciowy, czerwona papryka, papryczka chili, pomidory, marchew, cebula, natki pietruszki, mięta , , sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek) ; pieprz czarny ; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek), liść laurowy, ziele angielskie) Polędwiczka z dorsza z pieca (Składniki: polędwiczki z dorsza (95%), olej rzepakowy, mąka pszenna, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)) Ziemniaki gotowane(Składniki: ziemniaki (98%),koperek, sól sodowo potasowa) Surówka z rzodkiewki szczypiorku ze śmietaną (Składniki: rzodkiewka(85%), szczypior, śmietana (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych); koperek ,sól sodowo potasowa, pieprz) Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owoców (95%)(jabłko, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, agrest, porzeczka czarna w zmiennych proporcjach) woda, cukier)
Alergeny: 1,4,7,9,10 |
PONIEDZIAŁEK 07.04.2025 |
Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar na bazie następujących składników: porcje rosołowe ,marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki ,ziemniaki (22%), ogórki kiszone (12%) (ogórki, woda, przyprawy w zmiennych proporcjach: czosnek, koper, chrzan, sól), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), kasza manna, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Spaghetti z sosem mięsno warzywnym i serem (Składniki: makaron spaghetti (55%)(mąka z pszenicy durum, woda, sól ), sos warzywno mięsny(45%) (szynka wieprzowa, marchew, seler, pietruszka, papryka czerwona, cukinia, pomidory w soku pomidorowym (pomidory 60%, sok pomidorowy 39,9%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentrat pomidorowy (pasta pomidorowa, woda, sól), por, mąka pszenna, koperek ogrodowy, ser mozarella (5%)(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca : azotan potasu, barwnik), sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Herbata (Składniki: herbata ,imbir, cytryna, pomarańcz, miód wielokwiatowy ) Jabłko Alergeny: 1,7,9,10 |
WTOREK 08.04.2025 |
Zupa rosół z makaronem (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: kurczak zagrodowy, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, , makaron(28%)( mąka z pszenicy durum, woda, sól), natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Nuggetsy z kurczaka z pieca (Składniki: filet kurcząt (90%), jaja, mąka pszenna, płatki kukurydziane, jogurt( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych), ,olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek)) Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%) Mix sałat z pomidorem koktajlowym z sosem czosnkowym (Składniki: sałata lodowa, rzymska, rucola, cykoria (74%), pomidor koktajlowy(15%), marchew, jogurt grecki( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych,), majonez(olej rzepakowy, żółtko jaja (6%), ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz, regulator kwasowości(kwas cytrynowy), sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek) Kompot malinowy (Składniki: malina, woda, cukier) Serek Alergeny: 1,3,7,9,10 |
ŚRODA 09.04.2025 |
Zupa kapuśniaczek na wywarze drobiowo-warzywnym (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: woda; żeberka wieprzowe; marchew; pietruszka korzeń; seler; cebula; natka pietruszki; kapusta kwaszona (kapusta, marchew, sól); ziemniaki ; kasza manna; natka pietruszki; sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasternak ; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Stek mielony z pieca (Składniki: łopatka wieprzowa (90%), jaja kurze, cebula (5%), bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), woda, olej rzepakowy, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek) Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki (100%), sól) Surówka z marchewki jabłka i przyprawy curry (Składniki: marchew, jabłko, rodzynki, jogurt nauralny, majonez, ocet jabłkowy, przyprawa curry, sól, koperek) Soczek 100% Alergeny: 1,3,7,9,10 |
CZWARTEK 10.04.2025 |
Zupa grochówka z ziemniakami (Składniki: wywar drobiowo-warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, seler korzeń pietruszka korzeń, cebula, groch (22%), ziemniaki (12%), kiełbasa wieprzowa (mięso wieprzowe z szynki 80%, woda, skrobia ziemniaczana, sól, stabilizator, hydrolizat białka słonecznikowego, ekstrakty przypraw, aromaty, ekstrakty drożdżowe, cukier, maltodektryna, przeciwutleniacze, jelito wieprzowe), ciecierzyca, por, natka pietruszki, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Kluski leniwe z serem twarogowym, śmietaną (Składniki: ser twarogowy (mleko, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna, jaja, śmietana 18% tł.n(20%) (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), masło śmietankowe, cukier waniliowy (cukier, aromat), cukier Frużelina wiśniowa (Składniki: wiśnia, cukier, cytryna, mąki ziemniaczana) Herbata malinowo- pomarańczowa (Składniki: herbata czarna, maliny, pomarańcz, cytryna, limonka, goździki, imbir, miód) Kompot wieloowocowy (Składniki: mieszanka owocowa (98%) (malina , agrest, jeżyna ,truskawka, śliwka bez pestki, aronia, jabłko, truskawka, porzeczka czarna, woda, cukier) Alergeny: 1,3,7,9 |
PIĄTEK 11.04.2025 |
Zupa pęczakowa z zieleninką (Składniki: wywar na bazie następujących składników: woda; porcje rosołowe; marchew; pietruszka korzeń; seler; cebula; por; kasza pęczak; natka pietruszki; sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek); liść laurowy; ziele angielskie) Burger z dorsza z sezamem (Składniki: filet z dorsza (90%), jaja kurze ,marchew, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól) musztarda, koperek , olej rzepakowy, cytryna, sezam, sól sodowo potasowa; kucharek szkolny suszony (sól morska, warzywa suszone (40%): marchew, cebula, ziemniak, korzeń selera, czosnek, korzeń i natka pietruszki, korzeń lubczyku, por, kapusta, papryka słodka, pomidor, pasterniak; kurkuma, pieprz czarny, oliwa z oliwek); pieprz czarny; pieprz ziołowy (gorczyca biała, nasiona kolendry, kminek, papryka ostra, czosnek, kozieradka, majeranek) Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%) Surówka krymska (Składniki: kapusta biała (30%), kapusta pekińska (30%), por (10%) natka pietruszki, ogórek konserwowy, majonez(olej rzepakowy, żółtko jaja (6%), ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól,, sok z cytryny, przyprawy) Herbata malinowo- pomarańczowa (Składniki: herbata czarna, maliny, pomarańcz, cytryna, limonka, goździki, imbir, miód) Mus owocowy Alergeny: 1,3,4,7,9,10,11 |
Alergeny zawarte w posiłkach i produktach zostały podkreślone.
Informujemy, że planowany jadłospis może ulec zmianie, z przyczyn od nas niezależnych np. niedostępność danego produktu.
W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
Alergen nr. 1 |
Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie |
Alergen nr. 2 |
SKORUPIAKI i produkty pochodne |
Alergen nr. 3 |
JAJA i produkty pochodne; |
Alergen nr. 4 |
RYBY i produkty pochodne |
Alergen nr. 5 |
ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne |
Alergen nr. 6 |
SOJA i produkty pochodne |
Alergen nr. 7 |
MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
Alergen nr. 8 |
ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego |
Alergen nr. 9 |
SELER i produkty pochodne |
Alergen nr. 10 |
GORCZYCA i produkty pochodne |
Alergen nr. 11 |
NASIONA SEZAMU i produkty pochodne |
Alergen nr. 12 |
DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców |
Alergen nr. 13 |
ŁUBIN i produkty pochodne |
Alergen nr. 14 |
MIĘCZAKI i produkty pochodne |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: |