Szkoła Podstawowa nr 6 im. Aleksandry Kujałowicz w Suwałkach

16-400 Suwałki, ul. Sejneńska 12

tel./fax +48 87 565-02-05

e-mail sekretariat@sp6.suwalki.eu

 

Poniedziałek  22.11.2021

 Zupa pomidorowa zabielana z makaronem (Składniki: wywar mięsno warzywny na bazie następujących składników: żeberka wieprzowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, makaron (18%)(mąka pszenna), koncentrat pomidorowy(17%)(pasta pomidorowa, woda, sól),  śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), przyprawy

Kotlet mielony wieprzowy z pieca (Składniki: łopatka wieprzowa(90%), jaja kurze, cebula, bułka tarta (mąka pszenna typ 850, woda, drożdże, sól), olej rzepakowy,  przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (100%)

Surówka z selera, marchwi, jabłka (Składniki: seler (60%), marchew (20%), jabłko (15%), majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz, regulator kwasowości), jogurt grecki( mleko, śmietanka, kultury bakterii jogurtowych), sól sodowo potasowa)

Alergeny: 1,3,7,9,10

 

Wtorek 23.11.2021

 Zupa szczawiowa zabielana z ziemniakami (Składniki: wywar warzywno drobiowy na bazie następujących składników: żeberka wieprzowe marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny i ziołowy) szczaw (20%), ziemnieki(10%), jaja, śmietana 18%/30% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych),

Schab w sosie własnym (Składniki: schab wieprzowy (85%) , marchew, seler, pietruszka  cebula, mąka pszenna, przyprawy)

Kluski śląskie (Składniki: ziemniaki (68%) , mąka ziemniaczana, mąka pszenna)

Surówka z czerwonej kapusty, marchwi z chrzanem (Składniki: kapusta czerwona (80%), marchew, chrzan, majonez,(olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), jogurt grecki, cukier, sól, przyprawy, przyprawy )

Alergeny: 1,3,7,9,10

 

Środa 24.11.2021

Zupa buraczkowa zabielana, (Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),liść laurowy, ziele angielskie, czosnek) buraki (28%), śmietana 18% tł.(6%)(śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych), natka pietruszki, ziemniaki (5%), przyprawy

Pierogi z serem i ze śmietaną  (Składniki: mąka pszenna, błonnik, olej rzepakowy, sól, kurkuma, ser twarogowy półtłusty (85%), cukier, mąka ryżowa, aromat), śmietana 18% (śmietanka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancje zagęszczające: pektyny, kultury bakterii mlekowych);, cukier waniliowy)

Mandarynka

Alergeny:  1,3, 7, 9,

 

Czwartek 25.11.2021

Zupa krupnik jęczmienny ( Składniki: wywar drobiowo warzywny na bazie następujących składników:  porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki),sól sodowo potasowa, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz czarny i ziołowy,  kasza jęczmienna perłowa (27%), natka pietruszki

Kurczak pieczony (Składniki: ćwiartka kurczaka (99%), olej rzepakowy, przyprawy)

Ziemniaki gotowane (Składniki: ziemniaki surowe (99%), sól sodowo potasowa)

Surówka marchew z groszkiem (Składniki:  mieszanka marchew z groszkiem (92%)(warzywa w zmiennych proporcjach: marchew, groszek zielony), masło 82 % tł. , mąka pszenna , przyprawy)

Mleczna kanapka

Alergeny: 1,5,7,8,9

 

Piątek 26.11.2021

Zupa minestrone z drobnym makaronem (Składniki: wywar rosołowy na bazie następujących składników: porcje rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, natka pietruszki, włoszczyzna suszona (marchew, pasternak, por, cebula,  natka pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki), czosnek, cebula, fasolka szparagowa, cukinia, dynia, ziemniaki, makaron (16%)( mąka z pszenicy durum, woda, sól), przecier pomidorowy(pasta pomidorowa, woda, sól), natka pietruszki, przyprawy)

Ryba  smażona (Składniki: filet z miruny (95%), olej rzepakowy, mąka pszenna, przyprawy)

Ziemniaki gotowane(Składniki: ziemniaki (99%),koperek, sól sodowo potasowa)

Surówka z kapusty kwaszonej (Składniki: kapusta kwaszona(80%),  marchew, cebula, natka pietruszki przyprawy)

Soczek 100% multiwitamina

Alergeny:  1,4,7,9

 

W jadłospisie podkreśleniem zaznaczono produkty zawierające alergeny zgodnie
z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r.

 

Kierownik stołówki  zastrzega sobie prawo do zmiany w jadłospisie.     

 
 
 

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz  14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

 OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

 

Alergen nr. 1 -

Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

Alergen nr. 2 -

SKORUPIAKI i produkty pochodne

Alergen nr. 3 -

JAJA i produkty pochodne;

Alergen nr. 4 -

RYBY i produkty pochodne

Alergen nr. 5 -

ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne

Alergen nr. 6 -

SOJA i produkty pochodne

Alergen nr. 7 -

MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Alergen nr. 8 -

ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Alergen nr. 9 -

SELER i produkty pochodne

Alergen nr. 10 -

GORCZYCA i produkty pochodne

Alergen nr. 11 -

NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

Alergen nr. 12 -

DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Alergen nr. 13 -

ŁUBIN i produkty pochodne

Alergen nr. 14 -

MIĘCZAKI i produkty pochodne

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

bazylia, curry, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, liść laurowy, oregano , majeranek, papryka słodka, pieprz, pieprz ziołowy, rozmaryn, ziele angielskie, zioła prowansalskie.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.